Sankt Georgsfirande 2023 vid Ågelsjön

22 mars, 2023 av Anders Dahlgren

Sankt Georgsdagen firas över hela världen. Runtom hela Sverige samlas scouter för att minnas den tappre riddaren och sedermera helgonet Sankt Georg. Vi har aktiviteter, stationer och kul vid Ågelsjön!

När: Söndagen 23 april klockan 10.00- cirka kl 14.30

Var: Scouterna lämnas och hämtas på parkeringen vid Ågelsjön (glasskiosken). Start och avslutning sker till höger mot ”fotbollsplanen” som ligger cirka 200 meter längre in från parkeringen.

Hur: Det kommer bli stationer som scouterna gör i patruller.

Vi bjuder på: Scouter och ledare får hamburgare och dricka till lunch. Viktigt att anmäla allergier samt önskemål om vegetariskt.

Anmälan: Senast 14 april till din ledare som sammanställer antalet scouter och hur många patruller + specialkost. Ledare skickar anmälan senast 15/4 till oehscouter@gmail.com. Övriga funktionärer som vill komma i kårerna kan anmäla direkt till mailadressen ovan.

Ha på dig: Kläder efter väder och scoutdräkt om du har (Scoutdräkt är skjorta eller officiella t-shirten samt halsduk) Det brukar vara kallt vid sjön, underställ kan behövas.

Medtag: Ryggsäck med fika och vattenflaska, sittunderlag, ev extra kläder.

Anhöriga: Om du kan hjälpa till, t ex genom att följa med en scoutgrupp runt banan får du gärna höra av dig till din ledare!

Frågor? Till din ledare främst eller via oehscouter@gmail.com

Historien om Sankt Georg

Sankt Georg, i Sverige även kallad Sankt Göran, Sankt Jörgen och Sankt Örjan, var en riddare som levde på 200- och 300-talen. Man vet inte så mycket om hans liv, men han föddes i nuvarande Turkiet och tjänade som officer i armén. Det sägs att han lyckades omvända kejsarinnan Alexandra till kristendomen och att han därefter blev gripen, torterad och dödad på order av kejsaren. Legenden säger att Sankt Georg vid ett tillfälle räddade en stad och dess prinsessa från en våldsam och hotfull drake. Besöker man Stockholm kan man se en staty av Bernt Notke som heter Sankt Göran och draken.

Sagan

Invånarna i staden Selene var drabbade av något fruktansvärt. En stor och hotfull drake bodde i en närliggande sjö. Draken tvingade befolkningen att ge honom två får varje dag att äta. Om folket inte gjorde som han befallde tog han människor istället. Så småningom fick man ont om får i staden, eftersom nästan alla hade offrats åt draken. Man gav därför draken ett får om dagen och därutöver en människa istället för det andra fåret. För att bestämma vem som skulle offras drog invånarna i Selene lott. En dag ville det sig inte bättre än att kungens av Selene’s dotter drog lotten och skulle ges som mat åt draken. Kungen blev så klart förtvivlad och bad till folket att han skulle få köpa sin dotter fri med guld och silver, men människorna sade nej. Eftersom de hade offrat sina egna barn och kungen hade godkänt drakens krav skulle även hans barn offras. I annat fall lovade befolkningen att bränna kungen. Prinsessan klädde sig därför i fina kläder och guldkrona på huvudet. Hon gick ned till sjön och inväntade att draken skulle komma. Bäst som prinsessan stod vid sjön kom riddaren Georg ridande förbi. Han fick se prinsessan, nedstämd och ensam. Riddaren Georg frågade prinsessan vad som stod på och hon berättade att hon skulle offras till den grymma draken. Georg lovade att rädda prinsessan och i samma ögonblick steg draken ur sjön, vred och arg. Riddaren satte sin häst i full galopp och besegrade draken. Därefter levde staden i frid från den hemska draken. Detta är en version av sagan och eftersom det är en återberättad berättelse från långt bak i tiden finns det alltid olika versioner beroende på vem det är som berättar den